Het werkingsprincipe van ondergrondse energieopslag is eenvoudig. In de winter is warmte schaars, terwijl er koude in overvloed is. In de zomer is koude schaars, terwijl er warmte in overvloed is. Koude of warmte water wordt in diepe watervoerende zandlagen (aquifers) opgeslagen om het later weer te benutten. Door het voldoende isolerend vermogen van deze zandlagen, is het zelfs mogelijk deze warmte of koude gedurende langere tijd (2 seizoenen) op te slaan. Omdat koude, die in de winter wordt opgeslagen, in de zomer weer wordt gebruikt, blijft de energiebalans gelijk.
Wanneer in de zomer behoefte ontstaat aan koude, wordt het water uit koude bronnen opgepompt en via een warmtewisselaar, met bijvoorbeeld ventilatielucht, geleid. De ventilatielucht wordt dus afgekoeld, terwijl het grondwater wordt opgewarmd en in de warme bron(nen) wordt geïnjecteerd. Hier wordt de warmte tot de winter vastgehouden, waarna het proces kan worden herhaald.
Verhoeven-Drunen levert en installeert complete grondwatersystemen ten behoeve van ondergrondse energieopslag. Dit is mogelijk in nagenoeg iedere gewenste capaciteit, indien de ondergrond op de projectlocatie dit mogelijk maakt.
Alle werkzaamheden omtrent ondergrondse energieopslag systemen worden in eigen beheer uitgevoerd volgens BRL11000, protocol 11001. Hieronder vallen onder meer:
•Detailengineering
•Aanleg van de bronnen
•Plaatsen van putbehuizingen
•Aanleg van terreinleidingen en -bekabeling
•Plaatsen van de pompinstallatie en binneninstallatie
•Bijbehorende meet- en regeltechniek
•Onderhoud
Uiteraard ontvangt de opdrachtgever een gedetailleerd revisiepakket van de installatie. Ook eventuele bijkomende werkzaamheden, bijvoorbeeld naar aanleiding van vergunningsvoorschriften, kunnen door Verhoeven-Drunen worden uitgevoerd.